2011 m. balandžio 29 d., penktadienis

Labiausiai Augustui patinkantys fantastiniai kosminiai laivai

Sveiki,

Kaip žinia, fantastinių kūrinių veiksmas dažnai vyksta kosmose. Žmonėms kosmose išgyventi yra pakankamai sunku. Taip pat, žmonėms labiau norisi kosmose naudoti jūrines alegorijas, taigi atsiranda kosminiai laivai.

Per ne tokią ir trumpą mokslinės fantastikos istoriją kosminių laivų yra prigalvota ne vienas ir ne du. Dauguma iš jų net nesistengia būti realistiški, be to, reikia pripažinti, kad sunku nuspėti kaip iš tikro atrodys kosminiai laivai, ypač jei dar įsipaišo ateiviai tada lieka vieni svaičiojimai. Taip pat, kosmose negalioja dėsniai tokie svarbūs atmosferoje: nėra trinties ir jėgų laukai silpnesni. Turiu omeny atvirame kosmose, kur nors Jupiterio atmosferoje galima surasti stipresnių g negu žemėje, bet kosminiai laivai retai ten skraido. Taigi - realumą apibrėžti tikslu, bet tai irgi kriterijus.

Dar galima vertinti šiaip išvaizdą ir tai kokiame kontekste tas kosminis laivas pasirodo, kokia jo istorija.

Tai va taip, apibrėžiau kaip mėginsiu vertinti, nors vis vien viskas sueina į "skonio reikalas".

Galima ir pradėti:


Babilonas 5 - Starfury




Labai didelį įspūdį man palikęs kosminis naikintuvas, nemaža dalimi prisidėjęs prie susidomėjimo fantastiniai dalykais. Kai pamačiau jį pirmą kartą, per LNK prieš gal gerus 10 metų likau sužavėtas. Jis juda visomis kryptimis. Pamatysim ar sąraše dar bus laivų tai sugebančių, bet Starfury turi 16 variklių, leidžiančių jam laisvai judėti erdvėje. Taip pat nepamiršta jog veiksmas vyksta kosmose, ir judėjimas viena kryptimi nesukelia kliūčių pvz suktis. Dabar youtube nerandu scenų iš serialo kuriose Starfury mūšio metu tiesiog apsisuka ir susprogdina besivejantį priešą. Užtat radau šiaip ištrauką parodančią kaip šis naikintuvas atrodo judėdamas:


 
Kitas saraše:

Serenity iš Firefly







Pradžiai reiktų paaiškinti kas yra kas, Serenity yra erdvėlaivio pavadinimas, Firefly yra serialo pavadinimas, Firefly taip pat yra šių erdvėlaivių klasė. Šis erdvėlaivis mane gerokai labiau sužavėjo savo įgula nei pačiu laivu, bet čia pats erdvėlaivis yra įgulos dalis. Tai kaip veikėjai elgiasi su juo, erdvėlaivis nėra vien transporto priemonė, o ir namai, bei 9-tasis veikėjas. Sudėtinga paaiškinti, bet serialą matę turėtų suprasti. Palyginti su Starfury, Serenity nėra labai logiškas. Skirtingai nei Starfury, šis kosminis laivas skirtas ir atmosferai, nors jokia aerodinamika nepasižymi, ir, rodos, kad skristų jam visą laiką reikia laikyti įjungtą vieną didelį variklį gale. Kaip Serenity stabdo - neįsivaizduoju.

Toliau:
X-Wing iš Žvaigždžių Karų
















Nors čia pateikiu tik X-Wing, kadangi šis turbūt žymiausias, bet man labai patinka dauguma Žvaigždžių karų erdvėlaivių. Jie visi pasižymi kažkokiu sunkiai apibrėžiamu charakteriu, galbūt dėl to, kad dažniausiai vaizduojami gerokai panaudoti. Nors tai labiau lėktuvai kosmose, negu kosminiai laivai, ir skraido jie kaip lėktuvai, bet Žvaigždžių Karai ir nėra rimta, kieta fantastika. Ši filmų serija gerokai arčiau kosminės pasakos. O laivai, laivai tiesiog gražūs.

Sąrašas tesiasi:
Borgų kubas iš Star Trek
Nežinau kaip išversti Star Trek. Kelionė per Žvaigždes? Žvaigždžių Kelionė? Žvaigždžių Kelias? Vienaip ar kitaip, Borgų kubas yra patarlės "pakankamai pažengusi technologija yra neatskiriama nuo magijos" įsikūnijimas. Nors visas Star Trek'as veikia kosminės magijos principu, bet šis erdvėlaivis turbūt labiausiai. Kubas, jei neapvilia matematika - turi didžiausią tūrio ir paviršiaus ploto sąntykį, o kosmose jokia aerodinamika nesvarbu, o čia dar ir jokia varomąja jėga ar pan nereikia rūpintis. Tad kodėl ne? Taip pat tokia netradicinė forma neblogai pabrėžia Borgų nežmogiškumą ir galbūt net neorganiškumą.

Ir paskutinis:

Omega klasės eskadrinis mininkas iš Babilono 5

Eskadrinis mininkas - Destroyer lietuviškai (jei tikėti wikipedia). Mane šis erdvėlaivis žavi savo paprastumu. Tai karinis laivas, jo darbas yra kariauti. Tai jis daro gerai, labai. Turi apie tuziną Starfury naikintuvų, didelį pabūklą priekyje ir maišą mažesnių. Jie to neužtenka - priešą visada galima taranuoti. Nors šis laivas nėra toks logiškas kaip Starfury, bet vis vien neapleidžia fizikos, kadangi dirbtinė gravitacija čia kuriama tos besisukančios sekcijos viduryje. Jau vėlu ir tingiu daugiau rašyti tad čia ir pabaigsiu. Dar pridėsiu trumpą video:

Tai va tiek to pranešimo. Kitą kartą turbūt rašysiu kokia kita tema iš sąrašo. Arnai ir kitas fane, norisi šitą tinklaraštį palikti skaitomą visiems, o ir blogger.com esu nurodęs, kad tinklaraščio turinys tinkamas visai šeimai. Taip, kad ne, nerašysiu ta nuostabia tema.

2 komentarai: