2011 m. balandžio 8 d., penktadienis

Kaip Augustas savo nuomonę apie autorių teises ir jų pažeidinėjimą išsakė

Sveiki, man vėl reikia mokytis, tad pranešimai pilasi kaip iš gausybės rago.

Šį kartą prižadėjau rašyti apie autorių teises, manau svarbu paminėti jog nelaikau savęs jokiu įstatymų ar moralės ekspertu ir viskas ką čia surašysiu yra mano nuomonė, kuri tikrai nėra vienintelė teisinga ir t.t. Taip pat - beveik neišmanau įstatymų ir didelė tikimybė, kad suklysiu vadindamas dalykus legaliais arba ne. Jei manot, kad nusišneku - palikit konstruktyvų komentarą, galbūt kitas pranešimas bus "Kaip Augusto nuomonę apie autorių teises komentarai pakeitė".

Iškart praleiskim tą vietą kur žmonės ginčija pačią idėją, kad informacija ko verta, ypač jei ją kopijuojant neprarandamas originalas ar kokie kiti ištekliai, dainininko gaminančio dainą laikas kainuoja ir jei jis nusprendžia, kad nori jog tas jo laikas būtų apmokėtas, tai kodėl už jį neturėtume mokėti? Ir pagaliau gi prie dainos dirba ne vienas dainininkas, o ir būrys kitų žmonių.

 Pradžiai turbūt reikia pasakyti, kad aš irgi ne šventas ir papiratauti tenka, bet tai darau ne iš gero gyvenimo, o dėl to daugeliu dalykų kitaip gauti nesugebėčiau. Arba nerasčiau ar neįpirkčiau. Neįpirkčiau programų reikalingų mokslams, o neradimo problemų dažniausiai iškyla su televizija. Turbūt galima teigti, kad iš mano tokio piratavimo kūrėjai daug pajamų nepraranda.Taigi aš nieko blogo nedarau, čia jūs visi piratai - kiaulės.

Man atrodo keista kai kai kurie žmonės mano jog tai kad kažkas yra pateikta nemokamai reiškia galima imt ir kaupti. Juk vis vien tai yra žmonių darbo vaisiai ir tai kiek daiktas vertas nustato pats gamintojas, taip, jei tau per brangu gali nepirkti ir tada gamintojas mažina kainą.

Bent taip būtų idealiame pasaulyje. Mūsų pasaulis, kaip žinia, neidealus ir jei kam ko reikia ir jei nėra būdo tai gauti legaliai ir nėra aiškios baudos (ar kitų kliūčių) gaunant nelegaliai. Mano kuklia asmenine nuomone, tokią problemą galima spręsti 2 būdais: padaryti turinį prieinamesnį arba didinti baudas. Dabar populiariausias būdas žmonėms ginti savo pelną - baudos ir kliūtys. Tik, kad nelabai sekasi. Kad ir kokias priemones sugalvotų visada jos būna greitai apeinamos, o sąžiningiems naudotojams tik gadina gyvenimą, pvz. kompiuteriniai žaidimai arba filmai (1 pav.).

Įdomu, ar labai klystu manydamas, jog gerokai pelningiau būtų didinti produktų prieinamumą, negu didinti baudas? Neblogas pavyzdys - Steam. Tai internetinė kompiuterinių žaidimų parduotuvė iš kuriuos jau pusę metų perku žaidimus. Tai darau dėl dviejų priežaščių - gan pigu ir patogu. Reikia tik sulaukti akcijų, jos visada būna per šventes, o kartais tiesiog šiaip, pavyzdžiui dabar Blood Bowl galima įsigyti su 75% nuolaida, geriausias tokių nuolaidų pavyzdys: Orange box už ~10 eurų. Orange box tai žaidimų Counter Strike: Source, Team Fortress 2 ir Half Life 2 su pratęsimais rinkinys. Žinoma, Steam yra apribojimų ir jie imasi priemonių piratavimui mažinti, bet iki šiol jos dar man niekada netrukdė. Amerikoje už ~10usd mokestį galima naudotis Netflix, o Hulu išvis nemokama. Gaila tokių dalykų nėra mūsuose.

Kitas variantas - pardavinėti ne informaciją, o realius fizinius dalykus. Jau atsiranda žmonių nemokamai internete skelbiančius savo komiksus, po n puslapių per savaitę (kur n = 7 ar mažiau) o pardavinėja spausdintus komiksus, maikutes su komikso simbolika ar puodukus ir t.t. Nors kas tinka Questionable Content nebūtinai tinka Windows 7.

Jau ir taip daug parašiau, o žmonės skundžiasi tuo, tad čia ir pabaigsiu. Išvada būtų, kad reikia didinti prieinamumą, o ne baudas arba nustoti mėginti išpešti pinigus iš ten kur tai padaryt sunku ir ieškoti kitų būdų, dabartinė tvarka - atgyvena.

Nesusijusios naujienos:
  • Dešimto pranešimo proga išsinuomojau interneto sritį (ar kaip pavadinti domain name lietuviškai?) augustoblogas.lt, jei po metų ar pusės šitas reikalas neatsibos išsinuomosiu vietos serveryje ir nebesinaudosiu blogger paslaugomis, turėtų būti mažiau brudo ekrano kampuose ir šiaip geriau atrodyti
  • Daugiau mažiau apsistojau ties šia išvaizda, nieko nebekeisiu. Nebent sugalvosiu, kad reikia. Gal sugalvosiu logotipą.
Tai va tiek, kitą kartą aprašysiu komiksus kuriuos kiekvieną dieną paskaitau arba Stargate: Universe serialą. Taip pat planuoju artimiausiu laiku žaisti vaidmenų žaidimą, galbūt parašysiu kaip sekėsi.

1 komentaras:

  1. Aš manau, kad piratavimas kyla dėl "per didelių kainų".
    Prastos ekonomikos šalyse kaip Lietuva kainos kompiuterinių žaidimų atrodo milžiniškos (ketvirtadalis minimumo už naują žaidimą). Problema yra šalies ekonomikoj ir dėl to dalykai, kurie turi globaliai nustatytas kainas, mum atrodo labai brangūs.
    P.S. aišku padeda ir 300% antkainis, bet čia tapati ekonomikos problema. :)

    AtsakytiPanaikinti