2011 m. vasario 26 d., šeštadienis

Kaip Augustas žaidimų, žaidžiamų ant stalo ir su žmonėmis, rūšis apžvelgė. Su paveiksliukais. 2 iš 4 dalių.

Sveiki,


Šioje dalyje šnekėsiu apie vaidmenų žaidimus. Iš keturių praitame pranešime išvardintų stalo žaidimų rūšių ši turbūt man patinka labiausiai.

Iš esmės viskas vyksta taip: susirenka grupėlė žmonių ir šnekasi. Galvoja istoriją. Žinoma čia labai idealizuotas ir supaprastintas variantas. Gerokai dažniau vienas žmogus sugalvoją istoriją ir praveda kitus pro ją (tokia situacija žargonu yra vadinama railroad'inimu ir yra vengtina). Tas vienas žmogus dažniausiai yra vadinamas meistru, o likę žmonės - žaidėjais. Turbūt dažniausia situacija yra tada kai meistras sugalvoja pasaulį ir situacijas, o žaidėjai - kaip jų veikėjai į jas reaguoja.

Dažnai tam galvojimui palengvinti naudojamos įvairios vaidmenų žaidimų sistemos, populiariausios turbūt yra Dungeons & Dragons, Gurps, BRP, FATE. Nors iš esmės visos šios sistemos stengiasi atlikti tą patį darbą, bet pasitelkia tam skirtingus įrankius ar priėjimus. Požemiai ir Drakonai skirti tiems žmonėms kurie nori tyrinėti požemius ir jų gale radę drakoną užmušti. Tuo tarpu Gurps stengiasi suteikti galimybę žaisti bet kokiam pasaulyje, bet kokio žanro žaidime, ne visada pavyksta, bet stengiasi. BRP iš dalies panašu į Gurps, tik ši sistema senesnė, turi fiksuotą įgudžių sąrašą ir naudoja dažniausiai naudoja d100, o ne 3d6 kaip Gurps, bet jau šneku apie sistemų mechanikas, kas turbūt mažai kam įdomu. FATE iš prieš tai minėtų sistemų išsiskiria tuo, kad suteikia gerokai daugiau laisvės žaidėjams paveikti pasaulį ir nenaudoja tiek daug skaičių, veikėjų savybėms apibūdinti dažniau nauojami būdvardžiai.

Jei vis dar skaitote, pastebėjote aukščiau užrašus d100 ir 3d6. Taip vaidmenų ir panašiuose žaidimuose aprašomi ridenami kauliukai. Pirmas skaičius žymi kauliukų skaičių, antras jo tipą t.y. sienelių skaičių. 3d6 reikštų 3 šešiasienius kauliukus. Populiariausi kauliukų tipai vaidmenų žaidimuose: d4, d6, d8, d10 ir d12. d100 gaunamas ridenant du d10 ir vieno rezultatus dauginant iš 10.

Mano nuomone vaidmenų žaidimai siūlo geriausią pinigų ir smagumo santykį, teoriškai, kad žaisti reikia tik kauliukų ir pieštukų, trupučio popieriaus ir draugų. Sistemos galima nenaudoti jokios, arba internete susirasti nemokamą. Kita vertus, galima išleisti tikrai nemažai pinigų mėginant naudoti kokią retą sistemą su visais papildymais.

Tai tiek šiam kartui. Galima pastebėti, jog visai nekalbėjau apie gyvo veiksmo vaidmenų žaidimus, taip yra todėl, kad noriu palikti juos kokiam kitam pranešimui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą