2011 m. vasario 15 d., antradienis

Kaip Augustas blogą pradėjo rašyti

Sveiki,

Štai pats pirmasis mano pranešimas!

Pradžiai turbūt derėtų paaiškinti kodėl pradėjau rašyti šį blog'ą. Viskas prasidėjo nuo to, jog prieš kelis metus susikūriau Livejournal tinklaraštį, neva su tikslu pasipraktikuoti anglų kalbą ir geriau pasiruošti valstybiniam egzaminui. Egzaminai atėjo ir praėjo, iš anglų gavau 98 iš 100 balų tai gal šiokios tokios naudos iš to Livejournal'o ir buvo. Kitą vertus iš Lietuvių, savo gimtosios kalbos, egzamino surinkau tik 43 iš 100, truputį gaila. Dabar, artėjant progai pagilinti Lietuvių kalbos žinias universitete, per "specialybės kalbos" paskaitas nusprendžiau pradėti rašyti blog'ą Lietuviškai, kadangi ilgesnio teksto nuo mokyklos laikų rašyti neteko. Nebent laboratorinių išvados ar pristatymų, seminarų planai, bet ir ten geriausiu atveju - pora pastraipų.
Taigi, skaitytojai, aptikę rašybos, skyrybos, kalbos kultūros ar dar kokią klaidą, nepasikuklinkite ir parašykite komentarą. Stengsiuosi nevartoti sulietuvintų angliškų žodžių ir ieškoti Lietuviškų atitikmenų jiems, pvz.: blog'as turėtų virsti tinklaraščiu, ar ne? Nors blog'as jau lyg ir prigijęs ir ausies neberėžia taip kaip pvz.: dude'as (ačiū grupiokams A. J. ir G. C. už pavyzdį), bet tinklaraštis irgi neberėžia ausies taip kaip vielabraukisvaizduoklis ar linksmakotis. Vienintelė blogybė tai, jog žodis blog'as mūsų ausiai gali pasigirsti kaip "blogas" t.y. negeras ir sukelti neaiškumų. Nemanau, kad labai didelių, bet kam jų reikia, jei galima išvengti.

Kitą vertus, galbūt noras rašyti tinklaraštį gali kilti ir iš egoistiško troškimo užsiimti beletristika? Tikėjimo, jog mano mintys kažkuo geresnės už aplinkinių ir dėl to turi būti paskelbtos pasauliui? Gali būti, bet ne man į tokius klausimus atsakinėti. Niekam tinklaraščio prievarta nekišiu ir skaityti neversiu, žinoma, truput pareklamuosiu, bet tikiuosi nepersistengsiu.

Tikiuosi rašyti bent kartą per savaitę, jei reikės daug mokytis - gal dažniau.

Manau rašysiu apie labai labai daug ką, nors iš tikro mano gyvenimas nėra baisiai įdomus ir nėra daug temų apie kurias sugebėčiau išspausti daug teksto, galbūt tai bus tik trumpi komentarai, mėginsiu rašyti apžvalgytes. Galbūt čia gims pirmieji mano atsiminimų knygos skyriai. :)

Galimos ateities pranešimų temos:

  • Kodėl Augustui televizija patinka labiau nei filmai.
  • Kaip Augustas kompą tvarkė.
  • Kokias knygas Augustas skaito.
  • Kaip Augustas OkCupid naudojosi.
  • Kaip Augustas kokį nors receptą bandė.
  • Kodėl Augustui taip patinka jo vardas ir kodėl Augustas ir Augustinas nėra vienas ir pats.
  • Kaip Augustas vaidmenų žaidimą vedė. (Šita tema gali dažnai kartotis)
  • Kaip Augustas vaidmenų žaidimą žaidė. (Šita ne, o gaila)
  • Kaip Augustas kokį nors stalo žaidimą žaidė.


Jei draugai skaitytojai turės įdėjų - siūlykite, prižadu bet kokia tema pagaminti bent pastraipą.

Labai gaila, kad nebepalaikau jokio ryšio su gerb. Žemaitiene, savo Lietuvių kalbos mokytoja. Ji, nors moteris ir metuose, niekada nesibodėdavo interneto ar kitų modernių technologijų ir manau neatsisakytų man padėti.

Augustas.

6 komentarai:

  1. Kiek atsimenu, Augustinai (chi chi chi), "lietuvių", "lietuviškai" ir pan. rašoma iš mažosios raidės :) Kol kas tiek užkliuvo.

    O šiaip parašyk apie skirtumą tarp Augusto ir Augustino. Nes aš kitaip nežinau...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Reiktų neatsilikt nuo Tavi kalbos kultjūra, ane? :) Tai štai Tau ir patarimas - susirask savo Žemaitę feisbuke ar dar kur jūtūbėj - juk moderni motera, ane? :) ir bus apie ką rašyt. Turėsi kalbos pirtelę ar kaip ten vadijas. Tai vat.
    O "kita vertus" rašosi be nosinės, "t.y. negeras" skiriama kableliais, nes šalutinis sakinys.
    Tai vat, geimeri iš TF - Stebuklinga snaige/Pyrage, sveikinu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žemaitienė jaunesnioji2011 m. vasario 15 d. 21:23

    Laukiu visų rašinių, ypač apie skirtumą tarp Augusto ir Augustino. (: O šiaip kadangi pats prašei pastabų, tai jų ir gausi (punctuation nazis FTW):
    "susikūriau Livejournal tinklaraštį, neva" - kablelio nereikia, išplėstinė priežasties aplinkybė;
    "iš anglų gavau 98 iš 100 balų tai gal" - kablelio reikia, atskiras gramatinis centras;
    "Kitą vertus iš Lietuvių" - "kita", nes nekatrosios giminės būdvardis + reikia kablelio (įterpinys, rodos, anys vadinasi);
    "nėra daug temų apie kurias" - reikia kablelio, šalutinis sakinys;
    "ir manau neatsisakytų" - "manau" reikėtų išskirti kableliais, nors tiksliai nepamenu, kodėl.
    Sėkmės. (:

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šaunuolis! Sėkmės gilinant lietuvių kalbos žinias.

    AtsakytiPanaikinti
  5. http://www.erepublik.com/en/referrer/Emilis+Pileckis

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveikinimai prisijungus prie blogiečių :D
    Neverta manyti, kad pačio mintys ne tokios vertingos, kaip kitų - savikritika labai gerai, bet juk akivaizdu, kad tą vertingumą sunku objektyviai įvertinti. Turėtum džiaugtis, kad mąstai, nes juk "Cogito ergo sum" ;)
    Kitas įrašas turėtų būti "Kokias knygas nusipirkau Knygų mugėje 2011", o jei joje nebūsi buvęs - "Rimtas pasiteisinimas".

    Donatas

    AtsakytiPanaikinti